lørdag den 31. januar 2015

Blev en ung familie udstillet af DR?

Danmarks Radio sendte 27. januar dokumentaren "Børnene med de blå mærker".

Efter udsendelsen stod parret frem i BT med kritik af at programmet får dem til at se skyldige ud.

Sådan kan det se ud hvis man ikke er en smule inde i emnet. Eksperter undrer sig mere over at det offentlige ikke anvender video-overvågning af samværet for selvfølgelig skal det offentlige gå ind i sagen hvis spædbørn har mange blå mærker.

Barn med Mongolian spot (fra U.S. National Library of Medicine)
Noget andet som mangler er en gen-test af forældrene. Har forældrene asiatisk blod i deres gener. Vi lever i et multi-etnisk samfund med alle de udfordringer det giver. Der er sygdomme og lidelser som vi ikke tidligere har set i Danmark eller kun set i så få tilfælde at diagnosen ikke bliver stillet korrekt.

Asiatiske gener åbner for muligheden af en lidelse der på engelsk hedder ”Mongolian Spot”. Barnet får periodisk blå mærker i større eller mindre antal. I de mest ekstreme tilfælde ser det ud som om at babyen er blevet tævet med støvslugerslangen. Men de blå pletter forsvinder af sig selv når barnet er mellem 3 og 5 år gammel. Pletterne ser ikke ud til at få indflydelse på barnets livskvalitet og lidelsen behandles derfor ikke.

Det er en svær problemstilling for det offentlige at undersøge disse sager for vi lever i en tid hvor Danmark stadig ikke er kommet sig over det hysteri som opstod efter Brønderslevsagen. Kan man undersøge en sådan sag objektiv? Kan man fokusere på at få isoleret barnet imens at barnet gennemgår undersøgelse uden at undgå at skade den livsnødvendige kontakt mellem mor og barn som skal etableres på dette tidspunkt?

Det er nemt at starte med at rejse anklage imod forældrene. Først efter udsendelsen af dokumentaren kom det frem at barnet også fik blå mærker hos plejefamilien. Dvs. på tidspunkter hvor der ikke var samvær med forældrene. De blå mærker skyldes derfor med stor sikkerhed en lidelse hos barnet medmindre at kommunen har visiteret plejefamilien med lige så lav en kvalitet som man gjorde med plejefamilierne i Mern og Skælskør. Det er dog ingen grund til at antage i dette tilfælde.

Er det problem at lave en dokumentar så lægfolk står tilbage med en opfattelse af at familien er skyldig mens dem som ved bedre står tilbage med modsatte opfattelse? Ja, det er det. Men det er et kompliceret område og det rejser spørgsmålet om hvorvidt udsendelsen i det hele taget burde have været lavet.

Vi må håbe at kommunen og politiet nu bestiller de nødvendige undersøgelser for at få sagen bragt til ende. Nu hvor mærkerne opstår uden at der er kontakt mellem familien og deres barn må man hive flere lægelige eksperter indover. Familien – også forældrene – må stille op til at få taget de nødvendige prøver.

Det er på alle måder en ulykkelig sag, der ikke kan undgå at sætte sine spor, men den bør ikke få den konsekvens at barnet over tid risikerer at blive bortadopteret fra sin biologiske familie som den nye tendens i anbringelser går ud på når forvaltningen får held med at snuppe et barn tidligt med henblik på at få konverteret et dyrt plejebarn til et billigt adoptivbarn.


Kilder:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar