lørdag den 4. april 2015

Flere tanker omkring det nu lukkede opholdsted Solhaven i Farsø

Solhaven-sagen er slut og ingen af parterne har valgt at anke. Tilbage er at skrive stedet eftermæle. Vi har søgt på nettet og har fundet nogle reaktioner:

Solhaven - en skandale, der eksisterende for længe

En skandale fik lov til at overleve i 20 år. Nu kan en endnu større skandale være på vej. Solhaven i Farsø blev stiftet i 1989. Det blev et sted hvor man brystede sig af at kunne håndtere selv de vanskeligste unge. Metoderne var interessant for Folketinget og derfor bad de paragraf 71 udvalget om at se på metoderne så disse kunne udbredes til andre institutioner.

Men paragraf 71 udvalget blev nægtet adgang til Solhaven. Man havde nogle ting at gemme på som ikke skulle ud i lyset. Først mange år efter kom metoderne frem i lyset. Man var i stand til at nedbryde tavshedens lov i den lokale kommune gennem kommunalreformen. Der kom mere professionelle øjne på og de mange rapporter om magtanvendelse som i alt for lang tid havde været negligeret – nærmest gemt blev beordret udarbejdet.

Det blev til skærpet tilsyn. Senere kom politiundersøgelser som endte med en retssag hvor de anklagede der repræsenterede bedsteborgere på deres egn ikke kunne dømme på basis af udtalelser af såkaldte sociale udskud hvor flere i generationer har tilhørt samfundets bund. Domstolene kan endnu engang kun dømme på de beviser som bliver forelagt dem. Karaktervidner tæller i den henseende meget.

Det gode ved denne sag blev dog at Solhaven blev stoppet. Alle er enige om at den slags metoder ikke fortsat skal anvendes. Nogle taler om at gå efter de unge mennesker som stod frem i retten. Man mener at de løj. Men det er endnu sådan at der altid er to sider af en pandekage uanset hvor tynd man prøver at lave den. De unge fortalte hvad de oplevede. De voksne deres version. Samfundet havde ikke bedt Solhaven om at montere kameraer så man kunne få en neutral version. Der er ikke mere grund til at koge suppe på den sag.

Kilde:
Solhaven - en skandale, der eksisterende for længe - Birthe1951

Ingen kommentarer:

Send en kommentar