mandag den 20. februar 2012

En ny Roum sag under opsejling?

Ekstra-bladet bragte d. 13. januar en artikel om at den særlige klageret ville tage en sag op hvor at en far var blevet idømt 3 års fængsel for voldtægt.

Der var ingen tekniske beviser i sagen, men kun et udsagn givet til en pædagog på et behandlingshjem. Dette er et farligt udsagn at basere en sag på når udsagnet er givet i et miljø hvor at de anbragte børn er under stor stress.

På de fleste behandlingshjem er der stramme regler. Der er en forventning til at de unge skal udsættes for et vist pres for at bryde sammen og ændre deres uheldige vaner. Der er en forventning til at de unge skal give nogle indrømmelser for at få nogle basale privilegier der helt naturlige ude i samfundet.

Udsendelsesrækken i DR som hedder ”Kæft, trit og mere knus” illustrerer med al tydelighed det stressniveau de unge går rundt med hele tiden. Er det ikke forståelig at dette miljø kan skabe grobund for løse postulater.

I eksemplet fra Ekstra-bladet er der endvidere tale om at pigen har været splittet imellem sin loyalitet mod sin mor og behandlingshjemmets ansatte. Der er eksempler på at anbragte børn har fået besked på at fortælle personalet på behandlingshjemmet om der drikkes alkohol under hjemmebesøg, hvilket er en forfærdelig opgave at pålægge et barn. På den måde pålægger man barnet ansvaret over den enkelte forælder. Det strider imod al pædagogik. Hvorom alt er, så følte pigen sig presset til at give pædagogerne en form for indrømmelse og det blev så en pædofili anklage imod faderen.

Den der er gamle nok til at huske Roum-sagen så var det en af de første eksempler på her i Danmark på at man skal være varsomme med anklager givet mod forældre i et behandlingssystem. Nordens førende ekspert indenfor begrebet insest Sine Diemar afslørede at nogle børn under hendes behandlinger var fremkommet med postulater om at de havde været udsat for overgreb. Flere beboere i landsbyen Roum blev dømt og fængslet på basis af børnenes udsagn men efterfølgende undersøgelser satte dem alle fri på nær en som havde valgt en tilståelsessag for at undgå et langvarigt forløb i retten.

Selvom den standard som Sine Diemar satte for bevisførelsen i den slags sager blev underkendt i dette tilfælde, så anvendes hendes definition af mulige ofre stadig af familiecentre landet over. Sundhedsplejen holder øje med om der er børn med risiko symptomer som ballonkinder.

Det er som om at man ikke har lært af Roum-sagen når man ser på den nye sag som er beskrevet i Ekstra-bladet. Det er bekymrende.

Kilde:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar