søndag den 15. maj 2011

Levakovic familien - svigt af Københavns Kommune

I EkstraBladet hævdes det idag at Københavns Kommune svigtede børnene i den berygtede Levakovic, fordi at de trak dem hjem fra institutionsophold "i utide".

Intet kunne være mere forkert. Fejlen ligger tværdimod i at de overhovedet blev anbragt udenfor hjemmet.

Vi taler om en familie som er svært social belastet.

Dette problem kan ikke klares ved at man plukker enkelt individer ud og fjerner dem fra samfundet blot for at efterlade resten ubehandlet så de unge - uanset hvor længe at de er anbragt - kommer tilbage til samme miljø.

Miljøet derhjemme skal ændres. Det kan kun ske ved at betragte familien som et hele. Det kan være at værktøjerne ikke er gode nok. Man kan læse at Jyllandsposten at mange forældre ikke besøger deres børn i varetægt, når børnene er taget af politiet.

Det råber til himmelen at der skal udvikles nogle værktøjer, så de unge kan møde en konsekvens af deres handlinger vel at mærke i lokalsamfundet.

Vi må ikke glemme at ikke alene kan de unge føle at deres situation bedres under en anbringelse og dermed måske få opfattelsen af at lovovertrædelser betaler sig. De vil også møde ligesindede unge fra andre steder med det resultat at der vil opstå noget negativ erfaringsudveksling.

Men hvad gør man når de unge som de skrives i Jyllandposten ikke tager imod de tiltag som de sociale myndigheder lægger et stort arbejde i.

Det har ingen effekt på dem

Vi taler om en meget stor tragedie når vi i Danmark har et dybt hul imellem de bløde tiltag, advarsler, henstillinger og fængslinger.

Det er som om at man slet ikke har sat ind i det faktum at hjernen hos teenagere ikke er færdigudviklet. De skal guides og møde grænser længe før at det sker idag. En anbringelse er et nederlag ikke alene for de unge, men også for samfundet idet at man pålægger sig selv en massiv byrde med hensyn til efterværn og jo simplere institutionsmiljøet er konstrueret for at tøjle de unge, så flere ressourcer skal der sættes af til et efterværn, der sagtens kunne strække sig til 25'ende fyldte år hvis de unge sættes fri på deres 18 års fødselsdag.

Men hvad skal man gøre istedet.

Jo, først og fremmest skal der laves en arbejdsfordeling der er koordineret. Der skal familiekonsulenter på de voksne og de skal anvises et arbejde hvor at deres fysik tillader det. Vil de ikke det, så skal familien beordres på familie-institution.

De unges handlinger skal håndteres at særlige domstole hvor at de vil kunne møde bløde sanktioner som husarrest med elektronisk fodlænke, samfundstjeneste i forskellige udgaver og tvungen lektiecafe, ferie-camps med fokus på at træne færdigheder kort sagt blive aktiveret så de ikke får ret meget ledig tid idet at det gamle ordsprog om at lediggang er roden til al ondt ikke er meget forkert i disse tilfælde.

Sådanne værktøjer har vi ikke idag, men de er blevet testet andre steder. Maryland rapporten som nyder almindelig anerkendelse på området peger på at kun en langvarig indsats fra de sociale myndigheder er løsningen og når de unge ikke magter at tage imod hjælpen, så må domstolene hjælpe, men vel at mærke på en måde så de unge ikke fjernes fra lokalsamfundet for at blive bragt sammen med ligesindede fra andre steder i landet for at blive uddannet til professionel kriminel.

Kilder:
København svigtede Levakovic-børn (Ekstra-Bladet, 14. maj 2011)
Unge er i chok over fængsling (JP Aarhus, 14. maj 2011)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar