søndag den 19. juni 2011

Øget klagemulighed lig med pres for ordentlig sagsbehandling

FN har givet mindreårige mulighed for at indklage deres sag i det internationale domstolsssystem. Selvom at det er stærkt påkrævet i en tid hvor at mange unge er anbragt imod deres vilje med en opfattelse at de ikke ser deres interesser plejet, så er det på en måde også meget beklageligt at det må komme så vidt at de nationale systemer slet ikke er op omgangshøjde med behovet.

Når vi ser på Danske forhold er det utallige gange kommet frem at børns klager ikke bliver hørt. I sagen fra Skælskør hvor at 3 børn led overlast beskrev konsulenten at man generelt ikke kan stole på børns udsagn.

I sagen fra Frederikssund hvor at en tidligere kræftramt pige er anbragt på grund for meget omsorg er hendes advokat i Sjællandske Nyheder citeret for at forvaltningen ikke engang vil nedlade sig til at give ham et svar.

Selv inden at barnets lov trådte i kraft var det i lovgivningen ydet de unge ret til at blive hørt. En ret som blev udvidet til at gælde helt ned børn på 12 år.

Der kæmpes for at Danmark skal have en Børneombudsmand. Om det er en god ide kommer meget an på hvorvidt at denne ombudsmand vil være istand til at presse kommunerne til så lille skridt at overholde loven.

Danmark har et indspist lukket system, hvor at forældre skal igennem to politiserede udvalg der har karakter af være gummistempler for forvaltningernes hærgen før at de kan føre deres sag for en domstol. En ganske overflødig sagsbehandling som slet ikke lever op til en af grundpillerne i et moderne demokrati hvor at den udøvende magt skal være adskildt fra både den lovgivende og den dømmende magt.

Kilder:
FN lukker op for klager fra børn (Politiken, 17, juni 2011)
Skælskør: Tilsynet overså rædselshus (Ekstra-Bladet, 22. maj 2008)
Kommune svarer ikke i sag om tvangsfjernet pige (Sjællandske Nyheder, 17. Juni 2011)
fjern tvangsfjernelser af børn fra komunerne over til domstolene (Facebook gruppe)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar