mandag den 14. marts 2011

At sende sit barn i pleje

Hver eneste dag er der et sted i Danmark en familie, som må træffe det svære valg at lade deres barn overnatte hos en aflastningsfamilie eller en plejefamilie.

Nogle gange er det med forældrenes billigelse, ja ligefrem ønske hvis de f.eks. er ved at komme sig over sygdom eller en anden begivenhed som har gjort det umuligt for dem at opfylde deres forældrerolle på den måde som de har ambitioner om at gøre.

Andre familier er tvunget til dette svære valg fordi at deres kommune forlanger det. Det som måske er startet med at være et tilbud er blevet tvang.

I den situation er det afgørende at tilliden som familierne måtte have til kommunerne når det gælder at sikre trygge vilkår under plejen eller aflastningen ikke sviges. Det er totalt uacceptabelt at børnene måtte lide overlast i perioden uden for deres hjem.

Men er det en realitet? Vi må gå ud fra at dette ofte er tilfældet. Men når man nede fra den sjællandske provinsby Mern erfarer at rapporter spredt ud over et årti er blevet overhørt i systemet, så må familierne landet over med rette spørge sig selv om det tilsyn som skulle være til stede på papiret findes i virkeligheden.

En del forældre oppe i årene kan måske huske sagen om lægefamilien der havde plejebørn og hvor at skandalen der foregik tilbage i 1970’erne fik betydning for lovgivningen omkring dødsattester. Sagen viste, at eventuelle mistanker kan være svære at komme igennem med når man taler om en vellidt familie i et lille lokalsamfund. Den markante stramning der blev gennemført i relation til plejefamilie skandalen sikrede at dødsfald blandt børn i pleje og aflastning måtte komme til myndighedernes kendskab.

Men hvad hvis barnet ikke dør, men kun må være rundt på livslange ar på sjælen? Ja, sagen fra Mern viser at der ikke findes nogen garantier for at det ikke kan ske med baggrund i de nuværende regler. Igen har man en familie, der er så vellidt i samfundet at mistankerne længe ikke førte til efterforskning. Efter en periode næsten på 40 år kan man konstatere at faktorer som social status i de små Korsbæk lignende lokalsamfund stadig har en betydelig vægt, når man hos politiet skal besluttes om der skal startes en politi-efterforskning. I dette spil tæller anbragte børn ikke stort. De er en byrde for samfundet.

Vordingborg kommune har aben nu , men har ikke været lagt stort pres på myndighederne for at komme til en mindelig aflastning på efterforskningen, så de tidligere anbragte børn kunne få en form for oprejsning og hvis myndighederne driver den langt ligefrem en undskyldning for det mangelfulde tilsyn.

Det tidligere anbragte børn venter på retfærdighed. Om de nogensinde får den , står skrevet i det uvisse.


Kilder:
Ung mor: Børnene fik tæsk i garagen (Ekstra Bladet, 2. juli 2010
Voldssigtet plejefamilie var vellidt i lokalsamfundet (Sjællandske Nyheder, 3. Juli 2010)
Efterforskningen af plejefamilie fra Mern trækker ud (Sjællandske Nyheder, 25. januar 2011)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar