mandag den 7. marts 2011

TV-udsendelse med skyggeside

Her er et blog indlæg mere fra Birthe:

Jeg mindes at have et set afsnit af DR's udsendelse om et behandlingshjem for anbragte unge ude ved Ringkøbing, der hedder Schuberts Minde.

Nu er jeg oppe hos min kusine, der har en svær periode og læser her nogle gamle udgaver af lokalsprøjten.

Udsendelsen hed "Kæft, trit ... og knus" og fulgte 4 børn, der var anbragt på institutionen.

En af dem hed Nicki og i første afsnit fulgte man hvordan at de såkaldte pædagoger fjernede alt hvad der stod ham nært i sin beklædning inklusive arvestykker i form af nogle øreringe for at bryde ham mentalt ned.

Jeg ser nu at han ikke kunne indordne sig med at miste sin identitet og at Aalborg kommune efter analyse af hvad der var opnået ved at sende ham til institutionen finder at det ikke vil give noget udbytte at tvinge ham tilbage. Alborg kommune er i den forbindelse ikke den eneste kommune, der har valgt at stoppe samarbejde. Ikast-Brande kommune har valgt at gøre det samme.

Jeg fandt da også pædagogernes stadige forsøg med at provokere Nicki til en reaktion meget grænseoverskridende. Hvis drengen af natur er indelukket, så kan det have sin årsag. Hvad hvis han led af milde former for autisme? Hvad vil det så tjene af formål at provokere en ellers fredelig person til agression?

Institutionen er ikke en psykiatrisk afdeling med læger, som har en medicinsk uddannelse i at udrede børn. Når det efterhånden er almindelig kendt at de unge voksne de danske fængsler arver fra social kontorene landet over for en stor del har psykiske lidelser, så frygter jeg at der på landets institutioner og i plejefamilier sker fejlbehandling.

Det er ikke rimelig overfor de unge. Det er heller ikke rimelig overfor os skatteborgere, som betaler de 3-5.000 kr. om dagen et ophold på institutioner som Schuberts Minde kan løbe op i.

Jeg savner som skatteborger et overblik, en strategi og noget mere ansvar hos social kontorene inden at de ansvarsfraskriver og sender børn ud i anbringelser. Når det også er almindelig kendt at vi anbringer en langt større andel af børn end i de andre nordiske lande og til en 25 procent højere pris, så kunne det være at man i disse tider hvor at økonomien er mere end almindelig trængt i kommunerne skulle se på hvad man bruger pengene på.

En tidlig diagnose ville kunne hjælpe mange unge, deres forældre og ikke mindst de kommunale familiekonsulenter så de ved hvad de arbejder med og ikke straks kaster skylden på forældre, skole og det øvrige samfund.

Referencer:

Vi kommer da bare fra Aalborg Nordjyske, maj 2010
Kommune vil ikke bruge Schubets Minde Dagbladet Ringkøbing / Skjern, dec. 2010
Nicki skal ikke tilbage til Schuberts Minde Dagbladet Ringkøbing / Skjern, dec. 2010

Ingen kommentarer:

Send en kommentar