I en tid med knappe ressourcer er det en tragedie at handicapområdet i næsten alle kommuner deler budget med børne- og ungeområdet.
Stigende udgifter til pleje- og aflastningsfamilier, samt næsten nul-konkurrence på døgninstitutionsområdet har medført at mange kommuner oplever budgetunderskud på dette område.
Senest var Egedal kommune ud i medierne med et sådan underskud, som i deres tilfælde beløb sig til 35 millioner.
Ser man på kommunernes indkøbspolitik, så er leverandørerne af hjælpemidler under ganske stort pres. De skal igennem EU-udbud. De bruger måneder på at kvalificere sig og fortjenesten er på grund af denne hårde konkurrence minimal. Ingen kan derfor have lager. Stole og andre ting kommer direkte hjem fra fabrikker i udlandet.
I sidste uge besluttede man sig for at pleje ikke skal i licitation. Det er en beklagelig beslutning taget i betragtning af Danmark bruger 20-25 % mere pr. barn end i Sverige og Norge. Meget tyder på at konkurrencen på døgnanbringelser ikke fungerer, når to nabolande, der ligner os meget, kan gøre det så meget bedre.
I Egedal meldte man ud at man nu vil gå hele området igennem. I praksis betyder det at de fysiske hjælpemidler fra krigens tid overlever og folk må vente på kørestole osv. Det er sikkert som amen i kirken idet at højt uddannet fagpersonale vil stå med børn i hånden og spørge politikerne om de vil fravælge børnene fremfor pressede grupper med marginal medietække, der kun kan få social- og sundhedshjælpere som deres talerør.
Kommunerne burde bede eksterne konsulentfirmaer om at udrede familie-centrene og se på om ressourcerne udnyttes optimalt, fremfor at gemme sig bag personalet.
Kilde:
Kommunen: Vent 8-10 uger på en kørestol (Af Kaster Nørgaard Hansen, Sjællandske Nyheder)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar