Det er svært for Folketinget at skulle forholde sig til dette område. Der findes ikke upartisk materiale til rådighed.
Først og fremmest kendetegnes området for at have stærke interesse organisationer. Først og fremmest er socialrådgivere og familiekonsulenter organiseret i faglige organisationer. Organisationer der ikke holder sig tilbage fra at udføre lobby arbejde, når der skal lovgives om børn og unge.
Et eksempel så vi kort før årsskiftet hvor at det kom frem at kommunerne havde anlagt en politik på anbringelsesområdet, så ligger mere i overensstemmelse med det niveau vi finder i vores nabo-lande. Danmark er kendt for at være det Nordiske lande, som fjerner flest børn fra hjemmet.
Straks var de faglige organisationer på banen og den ansvarlige minister måtte gå ind i sagen og forlange en redegørelse i faldet af anbringelser og de hjemtagelser, hvor at kommunerne havde vurderet at de havde begået en fejl ved at fjerne børnene i første omgang.
Men de faglige organisationer står ikke alene. Også Landsforeningen af opholdssteder, botilbud og skolebehandlingstilbud (LOS) var aktive i denne proces. Det er en forening, hvor at medlemmerne lever af de anbringelser som Kommunerne foretager. Kan man forvente andet end at de vil gå i front imod Kommunernes mere nøjagtige sagsbehandling?
Desværre så er det svært at få politikerne i tale med opdateret viden fra udlandet. I andre lande arbejder man hen i mod to målsætninger:
1) Undgå døgnanbringelse og anvende dagsbehandling i stedet.
2) Hvis døgnanbringelse viser sig at være uundgåelig så at mobilisere de ressourcer der er i barnets familie eller i barnets netværk.
Men denne moderne udvikling er en trussel imod LOS og også et angreb på sagsbehandlernes arbejde, som det er foregået hidtil. Resultatet er at disse to organisationer har etableret en uhellig alliance imod kommunernes reformer på området.
Kilde:
Fattige kommuner anbringer færre børn, af: Ritzau/Maria Av Skardi Bundgaard, Danmarks Radio, 2. september 2010
Udgifter til anbragte børn er slet ikke steget - de er faldet, Af Geert Jørgensen, DK-nyt, 28. januar 2010
Ingen kommentarer:
Send en kommentar