Med tilladelse fra blog-ejeren Kurt Joensen, vil vi her bringe et blog indlæg som han skrev i forbindelse med en noget omtalt episode fra døgninstitutionen Sofiedal hvor at personale på en udflugt betalte for at de unge mennesker kunne besøge nogle profesionelle kvinder som kunne dække et i dette tilfælde fremprovokeret behov.
For udenforstående der ikke arbejder med terapi kan det virke som en højst besynderlig fremgangsmåde valgt af personalet, men det er ikke uden fortilfælde. En terapeutisk kostskole som var placeret i Oregon anvendte en terapi-form der fik sin udbredelse i 80'erne hvor at teenagere der havde valgt at bygge en mur op omkring deres problemer skulle provokeres ved at de skulle opføre et stykke i et meget udfordrende sæt tøj foran de øvrige unge og personalet.
Der er her efter årtusindeskiftet stillet spørgsmål ved både anvendelsen af marathon terapi sessioner som strakte sig over mere en 24 timer, fordi at de i nogle tilfælde udviklede sig the psykodrama fremfor egentlig terapi og metoden med at bede unge om at klæde sig seksuelt og derved provokere deres seksualitet under opholdet. Om der var et terapeutisk sigte ved at lade personalet betale for de unges samvær, er svært at vide,da institutionen valgte at ansvarsfraskrive på ledelsesplan.
Hvorom alt er, så skrev Joensen:
Kan vi tåle at høre hvad der foregår på landets døgninstitutioner
Det er som om at der altid vil opstå en voldsom offentlig debat, når detaljer om behandlingsmetoder komme frem i offentligheden. Hvad der har været accepteret mundtlig praksis opstået under en tidligere ledelse eller måske ligefrem i et tomrum opstået af manglende nærværende ledelse kan skabe debat, hvis metoderne ikke konstant opdateres i forhold det ændrede moralbilledet som er ude i befolkningen.
Prøv bare at tænke på hvor meget at vi har flyttet os det seneste årti med hvad vi synes at de unge må indtage til ganske almindelige halballer og koncerter. De unge får deres jødestjerne i form af et armbånd, så de ikke kan købe alkohol. Det så man ikke for blot få år siden. Døgninstitutionerne må forstå at de skal følge med tiden.
Jeg skal ikke kunne sige hvad der har været praksis på netop denne institution, men læserne kan søge på reaktioner baseret på DR's udsendelse fra en anden døgninstitution ved Ringkøbing. Det er ikke artige ting der kommer frem og udsendelsesrækken viste at befolkningen ikke helt har føling med hvad der kræves af personalet på landets døgninstitutioner. Magtanvendelse vil altid se voldsom ud. Det vil altid vække minder om fortidens børnehjem Godhavn, der om nogen har sat standarden her i landet for hvad unge må tåle.
Jeg håber at den unge mand, som følte sig presset til grænseoverskridende handlinger over tid vil få sine psykiske sår helet. Den almindelige befolkning må stå måbende tilbage, men jeg kan fortælle at det at presse unge psykiske område når vi taler om sexualitet i mange år har været anset for at have været god skik, idet at det kan åbne for indsigt i den unges inderste psyke, der normalt er skjult bag en hård skald. En praksis som der heldigvis kom et opgør med på USA's nok mest respekterede terapeutiske kostskole, der hed Mount Bachelor Academy. Metoder der byggede på de samme principper der ligger til grund for presset imod den 17 årige blev brat stoppet efter 20 års virke af delstatsregeringen i Oregon.
Jeg håber at denne sag bliver en øjenåbner. Der skal et kritisk syn på de betingelser ca. 15.000 danske unge er anbragt under. Anbringelser der nemt koster en halv million stykket.
Kilde:
Pædagog bortvist: Lokkede 17-årige drenge til sex med prostitueret, af Tim S. Smidemann, Jydske Vestkysten, 6 august 2010
Ingen kommentarer:
Send en kommentar