søndag den 13. februar 2011

Tiden er inde til regulering

En båd kæntrer og der er ikke engang nødraketter ombord. Omfanget af tragedien der med stor sandsynlighed har kostet en lærers liv er på dette tidspunkt ikke kendt. 6 unge ligger i kunstigt koma og vi kan alle kun bede til Gud for at de må komme sig.

Havde det så været første gang at et sådan uheld skete, så kunne man tilskrive det tilfældigheder. Men det er ikke første gang.

En kæntring hvor at elever fra Odsherred Efterskole var indblandet fik kun en lykkelig udgang fordi at færgen til Sejerø tilfældigt kom forbi. Søfartsstyrelsen fik trukket skolen for domstolene, men de havde ikke opbakning i landets love og derfor endte sagen med minimale bøder til skolen og den lærer som ledelsen ansvarsfraskrev hændelsen over på.

Tidligere havde Kongenshus Efterskole sendt deres elever på sejltur ude på Hjarbæk Fjord og også her blev en hurtigt redningsindsats afgørende.

Sidst og ikke mindst sendte efterskolen i Humble eleverne ud i kajakker på et tidspunkt af året hvor at disse fartøjer kun bør bruges af personer med mange års ekspertise på grund af vandets lave temperatur.

Søfartsstyrelsen vil nu kontakte skolerne og bede om at de strammer op, men det er svært at få kontrol over et område, der har været vant til at arbejde uden regulering i så mange år.
faktum er at der er mange områder, hvor at efterskoler og andre institutioner, som har unge mennesker boende forholder sig ignorerende i forhold til de love og bekendtgørelser som landets myndigheder har.

Der er institutioner hvor at man ikke skriftligt har rapporteret når personalet gør brug af magtanvendelse overfor de unge.

Der er skoler hvor at rengøringen ikke sker i overensstemmelse med den bekendtgørelse, som er udstedt af arbejdstilsynet.

Aviserne taler om at der var tale om en slags rekordforsøg eller en slags manddomsprøve som udslag af en eller anden form for tradition på stedet.

En nærmere søgning viser da også at skolen tidligere har gjort brug af noget alternative undervisningsformer. Således udsatte de i deres elever for stress og kulde blot for at sende eleverne et politisk budskab om at støtte udsatte i en bestemt verdensdel upåagtet at eleverne på basis af deres kulturelle baggrund måske måtte prioritere udsatte medmennesker i deres lokalsamfund.

Det er på tide at der bliver gjort op med overlevelsesture, manddomsprøver, sejlture og diverse prøvelser baseret på såkaldt teambuilding blot for at flytte grænser hos eleverne. Tidens tendens til intensitet og adrenalin kick har skabt en overdødelighed og nok sker der ustandselig uheld fordi at folk søger disse grænser, men de bør ikke provokeres i et institutionelt miljø hvor at unge ikke kan sige fra som følge af en kombination af gruppepres og mindreværd i forhold til lærerens autoritet.

Man må ikke glemme at eleverne er på udebane. I modsætning til lærerens rolle på en dagsskole, er eleverne anderledes afhængig af at bevare en positiv relation til læreren på en kostskole i det at det i yderste konsekvens kunne gå hen og blive et spørgsmål om hvorvidt at eleven fortsat måtte gå på skolen.

Når den enkelte elev ikke kan sige fra, så må lovgivningen ændres så eleverne, der jo ikke er myndige, ikke bliver pålagt et ansvar de ikke har livserfaring til at kunne håndtere objektiv.

Danmark har ikke brug for en kilometer lang liste over unge, som er døde imens at de ikke boede hjemme. Den eneste metode til at reducere risikoen for dette er via en lovgivning som bliver strammet op.

Af de mange institutioner som unge kan sendes til, har efterskolerne et særligt ansvar. Via et hårdt arbejde fik de folketingspolitikerne overbevist om at de stort set skulle gå fri når resten af undervisningssektoren er blevet udsat for hvad der ligner en demontering af det danske undervisningssystem. Samtidig har de for en stor del overtaget et større segment af den gruppe af unge, der ellers vil blive sendt til institutioner som rummer et mere terapeutisk miljø, men hvor at fornyet visitering hos kommunerne har afsløret at en efterskole rummer rigeligt med støtte til denne gruppe af unge.

Når den største andel af eleverne er unge, der medbringer en sum skattebetalte kroner, så må samfundet stille krav om et vist niveau af sikkerhed for de unge.

Der var efter retssagen imod Odsherred Efterskole rejst tvivl om fortolkningen af hvad erhvervssejlads er. Denne usikkerhed er ikke acceptabel. Folketinget må gå ind og sikre at efterskolerne efterlever alle love i dette land lige fra arbejdsmiljølovgivningen til lovene til søs.

Kilde:
Datablad over skolen fra Fornits Wiki (På Engelsk)
Roturen var en tradition, af Charlotte Boman Hede, Ekstra-Bladet, 12. januar 2011
Uheld og hændelser v.friluftsliv, friluftsaktiviteter og på friluftsuddanelser mv., Dansk Vejlederkreds
18-årig kajakroer druknet, Politiken, 17. April 2005
Elever skal være flygtninge, Arbejderen, 9. Januar 2009

Ingen kommentarer:

Send en kommentar